wpf8d6a685_0f.jpg
wpdca98991.png

© 2012 BLACKMOLLY

wp2d45842b.png

Made by C Thielen

wp42fa9645.png
wp65648241.png
wp5533b116.gif
Leden-Portal
wpad828b56.png

Uitleg Keuring

 

Ik graag een korte uitleg geven wat nu het doel is van een keuring en misschien lukt het dan ook om een paar vooroordelen weg te nemen en mensen over de streep te krijgen om eens mee te doen met een keuring.

 

Wat is nu het doel van de keuring? Vaak hoor ik dat mensen denken dat het winnen van de keuring het belangrijkste is. Het wedstrijd element wat er in zit maakt het voor sommige van ons misschien spannend maar het is niet het doel van en keuring. Bij een keuring wordt er door een N.B.A.T opgeleide keurmeester een oordeel over ons vivarium gegeven, waarbij deze let op zaken zoals: passen de vissen en planten wel bij elkaar, hoe is het gesteld met de water kwaliteit en is het elektrische gedeelte van ons vivarium wel veilig, kortom ze kijken hoe wij onze hobby bedrijven en geven tips en adviezen hoe het (indien nodig) nog beter kan. Dit alles met in het achterhoofd houdend het daadwerkelijke doel van een keuring, namelijk het welzijn van de dieren welke wij houden.

 

Een veel gehoorde opmerking is dat elke keurmeester weer wat anders vindt, ik moet toegeven dat dit gebeurt, vaak heeft dit te maken met de inrichting van ons vivarium en ja, de ene vindt dit mooi en de andere vindt dat mooi. In grote lijnen zullen de meningen van de keurmeesters niet erg uiteen liggen en laten we een belangrijk punt niet uit het oog verliezen, wij zelf moeten ons vivarium mooi vinden, want wij kijken er uiteindelijk het meeste naar.

 

We kunnen natuurlijk best wel eens proberen om een advies toe te passen en nog eens kritisch naar ons vivarium kijken, misschien had de keurmeester wel gelijk en staat dat stukje kien hout in deze hoek toch mooier en als het niet zo is, dan zetten we het weer terug, dus uiteindelijk hebben we niets te verliezen, alleen maar te winnen.

 

De huiskeuring is zeker voor de iets minder ervaren onder ons, een fantastische gelegenheid om een hoop kennis op te doen, om het allemaal nog mooier en beter te maken en ik weet zeker dat ook de ervaren leden onder ons er toch weer wat bijleren want onze hobby staat niet stil, dankzij de moderne techniek wordt ons nu de kans geboden om dieren te verzorgen wat een aantal jaren geleden nog als onmogelijk werd gehouden.

 

Hoe gaat de keuring nu in zijn werk? De keurmeester komt bij u thuis kijken en verdeelt de keuring in drie groepen; het biologische gedeelte, het esthetische gedeelte en het algemene gedeelte.

 

Bij het biologische gedeelte wordt er gekeken of de soorten vissen wel bij elkaar kunnen (eten ze elkaar uiteindelijk niet op) en of de vissen niet te groot worden in verhouding met de afmetingen van het aquarium (bijv een klein visje welke later 40 cm wordt in een bak van 60 bij 30 bij 30). Ook wordt er gekeken of er niet te veel vissen in het aquarium aanwezig zijn of misschien juist te weinig(scholenvis). Kortom alles wat te maken heeft met de gezondheid van de dieren en planten valt onder deze groep.

 

Bij het esthetische gedeelte wordt er gekeken naar de plaats van het aquarium, staat deze niet te dicht bij een raam bijvoorbeeld (algen overlast zomers) en zijn de hulp middelen netjes weggewerkt, hoe is de inrichting, zijn er genoeg schuilplaatsen en heel belangrijk, past het aquarium goed bij het interieur van de huiskamer is het bijvoorbeeld geen sta in de weg geval.

 

Bij het algemene gedeelte wordt er gekeken naar welke techniek is er in gebruik, heeft dit wel nut, zijn er geen storende geluiden die door deze techniek veroorzaakt worden. Hoe zit het met de materiaal keuze, is de elektra op een verantwoorde manier aangesloten (water en stroom), is het allemaal goed onderhouden en schoon.

 

U ziet het, we kunnen het niet bedenken of er wordt naar gekeken, met nogmaals, als doel om ons een nog mooier en beter vivarium te laten krijgen voor het welzijn van onze dieren. Tijdens de keuring is er ook een fotograaf aanwezig, welke foto`s maakt van ons vivarium. Op de uitslag avond wordt er van alle foto`s een prachtige dia voorstelling vertoont en geeft de keurmeester bij deze plaatjes zijn tips en adviezen en kunnen er uiteraard ook de nodige vragen gesteld worden. Uiteindelijk wordt er een punten waardering gegeven en eventueel een bondsdiploma. Degene met het hoogst aantal punten in zijn of haar categorie wordt de kans geboden om deel te nemen aan de districtskeuring, waarbij alle winnaars van verschillende verenigingen in ons district elkaar treffen, hier komt het wedstrijd element er bij kijken, maar voor de duidelijkheid, dit hoeft niet, u mag naar de districtskeuring. Uiteindelijk zullen de winnaars van alle district keuringen elkaar treffen op de landelijke huiskeuring waar dan bepaald wordt wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

 

Ik hoop dat ik u een beetje wegwijs heb kunnen maken met het doel van de huiskeuring en een aantal vooroordelen heb kunnen wegnemen, ik hoop ook dat u de stap neemt om u vivarium eens te laten keuren en wij weer naar een volle uitslagavond tegemoet kunnen zien

 

wped580c9b.gif